Kakav 'pozdrav' na završetku maila povećava šanse za dobivanje odgovora

Komunikacija elektronskom poštom odavno je postala dio svakodnevice, pogotovo u poslovnom svijetu. Najveći problem ovog oblika komunikacije je povratni odgovor. Evo kako završiti e-mail da bi dobili odgovor druge strane. 

Sigurno vam se bar nekoliko puta u životu dogodilo da ste napisali e-mail, korektno, uljudno i profesionalno, ali na žalost odgovor na njega nikada nije stigao. Iako je odgovor na e-mail dio poslovnog bontona, ali i kućnog odgoja, sve češće na odgovor dugo čekamo, a najčešće ga nikada ne dočekamo.

Nećemo ulaziti u razloge one strane koja nije odgovorila na mail, već vam pokazati kako završiti svoju elektronsku poruku a da vam to garantira veću mogućnost odgovora.

Prema analizama Boomeranga, aplikaciji za bolji učinak e-mailova, različiti pozdravi na kraju maila daju različitu vrstu 'odgovora'.

Ova analiza pokazala je kako je na kraju poruke najbolje iskazati zahvalnost, a najefikasniji pozdrav s kojim završava e-mail pokazao se 'Hvala unaprijed'.

Boomerang je istraživao 'pozdrave' odnosno završne rečenice oko 350.000 mailova koje ima u arhivi. Kako su napisali na svom blogu, mnogi mailovi sadržavali su zamolbe ljudi kojima je potrebna pomoć, usluga ili savjet, i koji su se nadali odgovoru.

Odabrali su osam 'završnih rečenica' ili 'pozdrava' koji su se pojavljivali oko 1.000 puta i otkrili kakav je bio odgovor na svaku od ovih verzija. Evo do kojih rezultata su došli:

  • 'Hvala unaprijed': Stopa odgovora 65,7 posto.
  • 'Hvala': 63 posto.
  • 'Hvala Vam': 57,9 posto.
  • 'Zdravo': 54,4 posto.
  • 'Srdačan pozdrav': 53,9 posto.
  • 'Pozdrav': 53,5 posto.
  • 'S poštovanjem': 52,9 posto.
  • 'Sve najbolje': 51,2 posto.

Prosječna stopa odgovora za sve mailove u ovom uzorku je 47,5 posto.

U ranijim istraživanjima, pokazalo se da su sudionici bili mnogo voljniji pomoći studentima kada su u zamolbi napisali frazu poput: 'Hvala vam mnogo! Vrlo sam zahvalan na pomoći.'

Izvor: x-ica.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.