Savjeti za uspješan javni nastup

Strah od javnog nastupa bilo kakvog oblika je normalan i prirodan osjećaj – psiholozi tremu objašnjavaju kao strah od sramoćenja.  Takvog straha teško se u potpunosti osloboditi, ali se može u značajnoj mjeri ublažiti. 

Vježbajte pred ogledalom ili drugom osobom 

Odlazak na javni nastup bez simulacije kao odlazak na razgovor za posao neoprane kose ili neispeglane košulje. Dan prije održavanja javnog nastupa izdvojite 30 minuta i napraviti 2 do 3 simulacije svoje prezentacije. Nemojte pretjerivati s vježbanjem kako na dan nastupa ne bi odavali dojam 'štrebera' što može imati izraziti kontraefekt.

Zadnja provjera materijala

Svakome se dogodi tipfeler stoga svakako provjeriti cijeli sadržaj prezentacije, no ujedno provjerite i svoje rečenične konstrukcije – nastojite da budu čim jednostavnije, i stilski i sadržajno. Prezentacija služi samo kao podloga te ne smije 'oteti svjetlo' s vas, predavača.

Ne zaboravite pozdraviti

Vrijeme je da započnete svoj nastup, duboko udahnite i zaželite im dobar dan, a zatim glasno i jasno izgovorite svoje ime i prezime te  im pružite neke osobne informacije o sebi (obrazovanje, radna pozicija, radno iskustvo, najzapamćeniji projekti i slično) kako bi znali tko stoji pred njima, a i kako bi 'razbili led'.  Ako im još i početka formalnog dijela nastupa ispričate i neku osobnu anegdotu, osvojite ćete publiku na prvu!

Prilagodite komunikaciju publici

Iako nastup možete biti strogo formalne naravi, biti će znatno lakše pamtljiv ako upotrijebite metafore ili vizualni prikaz koji će prije doprijeti do publike. Ne zaboravite nastup prilagoditi publici – pripazite na korištenje stručnih izraza.  

Razgovarajte s publikom

Došli ste podijeliti svoje znanje i iskustvo s okupljenima stoga nastojite imati dvosmjernu komunikaciju, a ne kruti stav: 'Ja sam tu da održim prezentaciju'.  Nakon svakog poglavlja tražite okupljene njihova zapažanjima i iskustva te im svakako omogućite da vam postave pitanje.  

Nemojte se ispričavati za stvari za koje niste krivi 

Niste vi krivi ako dođe do tehnički poteškoća stoga nemojte se bespotrebno ispričavati nego radije tu naizgled neugodnu situaciju pretvorite u šalu.

Ako vam se dogodi da ste u prezentaciji naveli pogrešan podatak te vam to pripomene netko iz publike, nemojte da vas to obeshrabri u daljnjem nastupu – zahvalite se na ispravku te se našalite da uvijek volite naučiti nešto novo te da vam je drago što se pozorno prati vaša prezentacija.  

Čvrsti završetak 

Pazite da vam nastup ne ostane nedorečen  - svakako pripremite pouku ili zaključaj vašeg nastupa. Korak dalje da ponudite publici da im pošaljete svoj prezentaciju ili materijale. 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.