Donesen novi pravilnik o stipendiranju studenata i isplati sredstava!

Novi Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju, koji su od ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara studenti u lipnju iskamčili višednevnim prosvjedom u šatoru pred zgradom njegovog ministarstva na Sveticama, upućen je u javnu raspravu koja traje do 15. rujna. Studenti su na novom pravilniku inzistirali zbog višemjesečnog kašnjenja s isplatom stipendija, koje su primili tek na kraju akademske godine.

Osim javnih upozorenja na neisplatu stipendija, odlučili su se i na drastičnije akcije, pa su dvije studentice početkom lipnja nekoliko dana provele u šatoru ispred zgrade MZOS-a tražeći od ministra Šustara dokument koji će zajamčiti pravodobnu isplatu stipendija u idućim godinama.

U novom je pravilniku njihov zahtjev ispunjen tek djelomično, jer se definira da će stipendije biti isplaćene najkasnije u siječnju ili veljači. Budući da stipendije primaju na temelju lošijeg socijalnog položaja, studenti traže da im se stipendije isplate još ranije, na početku akademske godine.

– Prema novom pravilniku, studenti na isplatu stipendija moraju čekati puna četiri mjeseca od početka akademske godine. Za one koji su u potrebi to je predugo i smatramo da bi isplata morala biti prije kraja kalendarske godine, smatra Petar Labrović, predsjednik Studentskog zbora u Zagrebu. Osim toga, tražit će da stipendije za socijalne kategorije studenata uđu u proračun za razdoblje od tri do pet godina, kako bi se izbjegli problemi i neizvjesnost koji se ponavljaju iz godine u godinu.

U državnom se proračunu, naime, svake godine nanovo definira ta stavka, a time se obrazlaže i odugovlačenje s isplatom socijalnih stipendija. Studentski će zbor od MZOS-a tražiti i snižavanje praga broja ECTS bodova potrebnih za prijavu na natječaj za stipendiranje. Sada je uvjet najmanje 45 ECTS bodova u prethodnoj akademskoj godini, no u Studentskom zboru spustili bi prag za još pet bodova.

– Na taj način pružili bi šansu dijelu studenata koji ne mogu dobiti stipendiju za izvrsnost, ali su u takvim socijalnim prilikama da im državna stipendija treba, da se i oni prijave i možda dobiju stipendiju. To MZOS-u ne bi stvorilo probleme, imali bi samo malo više posla, a količina stipendija ionako je limitirana na ukupno 5.000 studenata – kaže Labrović. Spomenuti je prag spušten na 40 ECTS bodova i za dobivanje smještaja u studentskom domu, pa studenti ne vide razlog da se tako nešto ne dogodi i u pogledu stipendija.

Izvor: Novi list

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.