Imate li poteškoća u čitanju? Dobro došli u knjižnicu!

Čak deset posto ljudi na globalnoj razini ima problema s čitanjem, a zbog toga najviše ispaštaju učenici i studenti kojima disleksija često otežava učenje.

Međutim, veći dio njih ne ostvaruje prava osoba s invaliditetom, pa nemaju pravo na prilagođene literature i tiskovine, naprosto zato što i pitanju nije invaliditet nego teškoća koja onemogućava čitanje standardnog tiska. Stoga će krajem rujna zagrebačka Gradska knjižnica ugostiti okrugli stol pod nazivom Imate li poteškoća u čitanju? Dobro došli u knjižnicu!

Skup je zakazan za 30. rujna, a ako želite sudjelovati u raspravi o knjižničnim uslugama za osobe s posebnim potrebama, stignete se prijaviti sve do 23. rujna. Sudjelovanje je besplatno, a program pogledajte ovdje. Okrugli stol okupit će predstavnike fakulteta, raznih udruga, institucija, knjižnica te Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Kampanji za osobe s teškoćama čitanja prvenstveno je cilj izmjenom Zakona o autorskom pravu omogućiti korištenje zvučne i tekstualne građe u svim oblicima. Okrugli stol organiziraju Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama i Komisija za čitanje.

Izvor: x-ica.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.