Hrvatska vraća vojni rok

Nedavno smo proveli anketu u kojoj smo ispitali mišljenje javnosti o uvođenju vojnog roka, a tad se više od polovice ispitanika izjasnilo za uvođenje vojnog roka.

Čini se kako će ispitanici to i dočekati jer Hrvatska vraća vojni rok. Vojni rok služio bi se tri tjedna ili najviše mjesec dana, i to samo u ljetnom razdoblju, u postojećim vojnim objektima i trenutno praznim državnim zgradama.

Ako to prihvati Hrvatski sabor, Ministarstvo obrane će 2018. godine pokrenuti pokusni projekt ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka, a 2019. obveza služenja vojske obuhvatit će oko 30.000 mladih.Djevojke će se moći prijaviti ako žele. Detalji će biti objavljeni u proljeće kad bude dovršena i nova strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske. 

U Ministarstvu obrane predviđaju jedan sasvim moderan pristup toj vojnoj obuci, bez ispiranja mozgova ili besmislenih marševa. Savladale bi se tehnike koje ljudima mogu pomoći u preživljavanju, ako im zatreba, a time će pomoći i drugima, pa i obrambenoj sposobnosti države.

Naime, tijekom te obuke radila bi se i selekcija među mladim vojnicima (i vojnikinjama), uočavali bi se potencijalni kandidati za buduće profesionalce, pa bi se njima ponudilo stalno namještenje u Hrvatskoj vojsci, uz daljnje školovanje. Takvim bi se filterom osnažile i Oružane snage jer će se u praksi vidjeti tko ima sklonosti za vojsku. Ili, tko je rođen za vojnika. Ujedno će i sami ročnici moći uvidjeti je li taj posao za njih.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Izvor fotografije: Total Croatia news

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.