Finci osuđuju uniforme u hrvatskim osnovnim školama

Nakon Osijeka, Šibenika, Barilovića i Zmijavaca, uniforme bi se uskoro trebale početi nositi i u dijelu zagrebačkih osnovnih škola.

Poslije provedenih anketa među roditeljima pokazalo se da će od 108 škola uniforme nositi u 54. Mišljenja roditelja oko nošenja uniformi su podijeljena. Oni koji su za smatraju da će to izjednačiti socijalne razlike među djecom. Oni koji su protiv tvrde da novac treba ulagati u važnije stvari u školama. U Finskoj, koja ima najbolje obrazovanje na svijetu, đaci ne nose uniforme.

Nije dio naše kulture

Finski stručnjaci s kojima su razgovarali novinari 24sata objasnili su zašto njihova djeca ne nose uniforme i zašto im to nije važno. Anneli Rautiainen, savjetnica Finske nacionalne agencije za obrazovanje, objašnjava kako nošenje školskih uniformi nikad nije bilo dio finske kulture.

'Pretpostavljam da se uniforme najvjerojatnije neće uvesti u škole jer nismo naviknuti na njih. Svakog učenika doživljavamo kao jedinstvenog i svakoga tretiramo individualno. Smatram da školske uniforme simboliziraju jedan oblik discipline, a mi mislimo da bi se disciplina u školi trebala provoditi na neke druge načine. Uniforme nemamo ni zbog toga jer u Finskoj ne postoje privatne škole', kaže savjetnica Rautiainen.

Prema njezinim riječima, u Finskoj je jednakost jedna od najvažnijih vrijednosti i svi učenici međusobno su jednaki onakvi kakvi jesu.

Kvalitetne škole

'Razumijem koncept uvođenja uniformi da bi sva djeca izgledala jednako. Ali jednakost je puno više od toga. Bitno je da svako dijete ima jednake mogućnosti za obrazovanje i da ima pristup visoko kvalitetnom učenju, unatoč socio-ekonomskoj pozadini. Svaki učenik mora samostalno uspjeti te pronaći vlastite vrline i vrijednosti, kao i područja na kojima se može dalje razvijati', smatra Rautiainen.

Sličnog je mišljenja i Pia Kola-Torvinen, viša savjetnica za osnovno obrazovanje Finske nacionalne agencije za obrazovanje.

'Koliko znam, dosad se školske uniforme nikad nisu koristile u finskom obrazovnom sustavu. Umjesto uniformama, jednakost se promovira tako da se svim učenicima, na primjer, daju besplatne školske knjige i ostala oprema (olovke, gumice, bilježnice itd.), kao i besplatni obroci.'

Također, u finskom osnovnoškolskom obrazovnom sustavu učenici ne plaćaju školu, a to nadalje promovira njihovu međusobnu jednakost.

Individualizam

Vjerojatno glavni razlog zbog kojeg školske uniforme nisu uvedene u obrazovni sustav je taj što se u Finskoj najviše cijeni individualizam, koji se izražava i vlastitim odabirom odjeće.

Uniforme nas ne čine jednakima

To je jednakost: U Finskoj je, naglašava Pia Kola-Torvinen, jednakost bazirana na jednakom obrazovanju za sve.

Uniforme od malih nogu

Britanska tradicija: Djeca u Velikoj Britaniji uniforme nose već i u starijim vrtićkim skupinama.

Izvor: 24sata

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.