Najpoželjniji fakulteti u Hrvatskoj ove godine

Preferencije budućih studenata na temu izbora fakulteta mijenjaju se iz godine u godinu; tako je prošle godine bio najpopularniji Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ali čini se da će ove godine situacija biti drugačija.

Prošlogodišnji podaci Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) pokazali su da je studijske programe u ljetnom upisnom roku prijavilo 40 385, dok je pravo upisa ostvarilo 29 590 kandidata. Najpoželjniji studijski programi bili su oni u području zdravstva, dok je najpoželjnije visoko učilište prošle godine Visoka policijska škola, pokazale su konačne rang-liste za upis na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj u akademskoj godini 2016./2017.

Na prvom mjestu prošlogodišnje rang liste smjestio se Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu sa studijem Izobrazba trenera, zatim je slijedilo Zdravstveno veleučilište u Zagrebu s Fizioterapijom. Na trećem je mjestu bio Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, također Fizioterapija, a četvrti je bio Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku te ponovno smjer Fizioterapija. Na posljednjem mjestu liste top pet popularnih fakulteta, smjestio se Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu sa studijem Logopedije.

Aktualna ovogodišnja top lista

Prema informacijama iz AZVO-a, a koji se fomiraju prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta (NISpVU), top lista izgleda ovako:

- zasad se na prvom mjestu najpoželjnijih fakulteta nalazi Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu sa studijem Logopedija. Ovo je vrlo zanimljiv podatak jer se taj fakultet prošle godine našao na petom mjestu. Najpoželjniji studijski programi određeni su po omjeru kvote i prvog izbora pa tako trenutno na jedno upisno mjesto na studiju Logopedije konkurira preko 10 osoba (omjer 10,8). Čak 544 potencijalna studenta označila su ovaj fakultet kao prvi odabir.

 - na drugom mjestu smjestilo se Zdravstveno veleučilište u Zagrebu sa stručnim studijem Fizioterapije na kojem 7 osoba konkurira za jedno mjesto.

- treća je Visoka policijska škola sa stručnim studijem Kriminalistika

- na četvrtom mjestu je Medicinski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku sa studijem Sestrinstva,

- a na posljednjem, petom mjestu smjestio se Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci sa stručnim studijem Fizioterapije na kojemu 6 osoba konkurira za jedno mjesto.

Valja napomenuti da u popis najpoželjnijih fakulteta nisu uvršteni studijski programi s kvotom manjom od 10, baš kao ni prošle godine. Osim toga, Željka Plužarić iz AZVO-a naglasila je da su ovo podaci za 26. svibnja 2017. te da će se lista najpopularnijih studijskih programa zasigurno mijenjati do objave konačnih rang-listi.

Izvor: MojFaks
 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.