Digitalna akademija od jeseni dolazi u niz hrvatskih gradova!

Uz Zagreb, Split, Rijeku, Osijek i Zadar, gradove u kojima je Digitalna akademija nedavno završila za prvu generaciju polaznika, ovaj će program od jeseni biti dostupan i u Puli, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Karlovcu, Velikoj Gorici, Zaprešiću, Sisku i Samoboru. Polaznicima prve generacije Digitalne akademije – kojih je bilo više od 700 – nedavno su na završnoj svečanosti dodijeljene svjedodžbe.

Otvoreno učilište Algebra otvara predbilježbe za novi ciklus i novu generaciju Digitalne akademije koja će od nove školske godine krenuti u nizu novih gradova. Nakon velikog interesa za ovaj program digitalnog obrazovanja osnovnoškolaca u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zadru, Algebra će od jeseni Digitalnu akademiju učiniti dostupnom i u Puli, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Velikoj Gorici, Zaprešiću, Samoboru, Varaždinu, Sisku i Karlovcu.

Učenici u dobi od 1. do 8. razreda oduševljeni su Digitalnom akademijom te izuzetno rado dolaze na nastavu tijekom cijele školske godine, a brojne pohvale stižu i od roditelja. Zbog ograničenog broja mjesta i iznimno velikog interesa u jesenskim mjesecima, Algebra je ove godine otvorila predbilježbe za djecu već sada, na web stranicama, a potpuni popis škola i drugih lokacija u pojedinim gradovima bit će objavljen uskoro, s početkom upisa.

Digitalna akademija je program obrazovanja osnovnoškolske djece, pokrenut u jesen 2016., čiji je fokus na kreativnom i inovativnom obrazovanju te rješavanju problema korištenjem tehnologije. Djeca svladavaju vještine poput programiranja kroz igru (koristeći, primjerice, edukacijsku verziju Minecrafta, alate za vizualno programiranje koje je izradio Code.org, alate vezane uz Micro:bit i mnoge druge), koriste računala za kreativno izražavanje (kroz crtanje ili samostalnu izradu videa) i rade na zajedničkim projektima i prezentacijama. Naglasak tijekom edukacije stavljen je i na sigurno korištenje računala te ponašanje na internetu. Na spomenutom webu također se nalazi cijeli popis nastavnih područja s kojima se djeca upoznaju na pojedinoj razini Digitalne akademije.

Svoje radove i novostečena znanja, polaznici Digitalne akademije su nedavno pokazali i na završnoj svečanosti u Zagrebu tijekom koje su im dodijeljene i diplome "digitalnih nindža". Mnogi su roditelji pritom pohvalili program Digitalne akademije: "…svaki odlazak na predavanja s voljom, dolazak s osmjehom na licu, odgovor kako je uvijek bilo super…", kaže jedna majka; "rasplakala sam se od sreće, djeca uče biti kreativna, samostalna i stječu nova znanja, svaka čast instruktorima!", napisala je druga u dojmovima s događanja.

Prvu generaciju Digitalne akademije činilo je više od 700 djece, a Otvoreno učilište Algebra najavljuje da će u novoj generaciji program, kroz veću ponudu termina u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zadru te kroz iskorak u nove gradove, učiniti još pristupačnijim za više od 2.000 djece.

"Iskustva nakon jedne godine provedbe Digitalne akademije su sjajna", naglašava dr. sc. Maja Brkljačić, voditeljica programa za djecu i mlade u Otvorenom učilištu Algebra, "Djeca stječu znanja koja im nisu dostupna kroz redovno obrazovanje, ali čak i u situacijama kada već posjeduju određenu razinu digitalne pismenosti – jer samostalno već dobro koriste uređaje poput mobilnih telefona, tableta i računala – na Digitalnoj akademiji otkrivaju posve novi svijet, učeći o temama koje dotad nisu susretala i pretvarajući se iz konzumenata sadržaja u kreatore.

Program Digitalne akademije u potpunosti je usklađen s najboljim svjetskim trendovima u području digitalne pismenosti i STEM obrazovanja osnovnoškolske djece; u cijelosti su ga pritom razvili domaći autori, te u školama provodili vrhunske instruktorice i instruktori koje su djeca jako zavoljela. U ovom trenutku moramo pohvaliti niz osnovnih škola koje su pokazale izniman interes za suradnjom i otvorile svoja vrata", rekla je Maja Brkljačić najavljujući novu generaciju Digitalne akademije.

Prvoj generaciji Digitalne akademije značajno su pomogli partneri, a pogotovo Oracle i Google koji su ustupili svoje softverske i hardverske resurse budućim digitalnim nindžama te Podravka, koja je pomogla u organizaciji završne priredbe i Dana otvorenih vrata Digitalne akademije.

Više informacija o Digitalnoj akademiji može se pronaći na http://digitalna-akademija.hr/ te na Facebook stranici programa, https://www.facebook.com/DigitalnaAkademijaAlgebra/, na kojoj su dostupne i brojne fotografije i videozapisi s dosadašnjim iskustvima i dojmovima djece i roditelja.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.