U Sloveniji tjelesni - po jedan sat dnevno!

"Ove smo godine namijenili za sport dodatna dva milijuna eura proračunskih sredstava, a jedan od važnih budućih projekata ove vlade je uvođenje jednog sata dnevno tjelesnog odgoja za sve učenike osnovnih škola", izjavio je slovenski premijer Miro Cerar tijekom otvaranja skupštine Olimpijskog odbora Slovenije u Ljubljani.

Obiteljske crte

Slovenski premijer i osnivač Stranke modernog centra (s kojom je pobijedio na izborima 2014.) sin je Miroslava Cerara starijeg - nekadašnjeg poznatog gimnastičara koji je u dresu bivše Jugoslavije 60-ih i 70-ih godina osvajao medalje na olimpijskim igrama te svjetskim prvenstvima, a najbolja disciplina bila mu je vježba na konju s hvataljkama. Čak je i majka Mire Cerara mlađeg, pokojna Zdenka Cerar, bila uspješna gimnastičarka pa je i aktualni slovenski premijer naslijedio dosta sportskih gena od obitelji te u mlađim danima igrao košarku i nogomet.

Promjene u zakonima

Premijer je na skupštini nacionalnog olimpijskog odbora rekao da njegova vlada priprema zakonske izmjene koje će omogućiti bržu izvanrednu naturalizaciju stranih vrhunskih sportaša koji će moći ojačati slovenske klubove, a osobito reprezentativne ekipe koje se bore za svjetski vrh ili za medalje na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima. Oni do sada nisu mogli dobiti slovensko državljanstvo ako u periodu od godine dana prije toga nisu neprekidno boravili u Sloveniji, a to će prema novom zakonu biti moguće ako je to u interesu neke od slovenskih reprezentacija i same države, tvrdi Cerar, a prenosi 24sata

"Izražavam zahvalnost i priznanje svima vama koji radite za dobro slovenskog sporta koji nosi ime Slovenije po cijelom svijetu. Sport je doista jedan od najboljih naših veleposlanika", rekao je premijer Cerar te najavio i propis po kojemu će slovenske reprezentacije u različitim sportovima ubuduće morati nastupati u dresovima jedinstvenog dizajna i boja, kako bi se njihova pojava identificirala s državom iz koje dolaze, što do sada nije uvijek bilo tako.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.