Koliko će vas koštati upis faksa pomoću kredita?

Kako su stalni prihodi glavni preduvjet za odobravanje kredita, ako ne studirate uz rad morate imati sudužnika s odgovarajućom kreditnom sposobnošću.  

U slučaju većih iznosa kredita neke banke traže i dodatna osiguranja - jamce, police životnog osiguranja ili hipoteke na nekretnini.

Krediti za plaćanje školarine obično se isplaćuju jednokratno, dok se krediti za pokrivanje troškova studija isplaćuju u mjesečnim obrocima tijekom studija.

Otplata nakon prekida ili diplomiranja

Glavnica kredita otplaćuje se nakon diplomiranja, a tijekom studiranja plaćaju se samo kamate. Pritom banka u pravilu omogućava plaćanje kamata iz sredstava kredita, a početka otplate glavnice ograničava na rok od maksimalno šest godina.

Nepovoljna okolnost je što u slučaju prekida studija kredit dolazi na naplatu odmah. Međutim, ako uspješno okončate studij banke obično odobravaju i jednogodišnju odgodu otplate što vam omogućuje predah do pronalaska posla.

Kredit se otplaćuje u mjesečnim ratama, a visina rate ovisi o veličini kredita i roku otplate.  

Ove godine niže kamatne stope

Kredite prilagođene studentima u svojoj ponudi ima nekoliko većih hrvatskih banaka. Uvjeti su prilično izjednačeni, a ove godine kamatne stope su nešto povoljnije nego lani.  

U Zagrebačkoj banci možete dobiti kredit u kunama ili eurima za školarinu u iznosu do 150.000 kuna (20.000 eura) i kredit za financiranje troškova života od 500 do 5.000 kuna (70 do 700 eura) mjesečno, uz rok otplate od 13 do 120 mjeseci.

Kod kredita za školarinu kamatne stope su 5,11 posto (kuna) i 4,52 posto (euro), a kod kredita za troškove života 5,21 posto (kuna) i 4,72 posto (euro). Kredit se odobrava bez dodatnog osiguranja što znači da je potrebno samo zadovoljiti uvjete kreditne sposobnosti.

Privredna banka Zagreb odobrava studentske kredite pod istim uvjetima neovisno o namjeni. Maksimalni iznos kredita je 40.000 eura isključivo uz valutnu klauzulu u euru na rok otplate do 10 godina uz mogućnost korištenja počeka do 12 mjeseci.

Kamatna stopa je nešto niža nego kod Zabe i iznosi 4,46 posto, ali za kredite veće od 15.000 eura potrebni su dodatni instrumenti osiguranja u vidu jamca ili police životnog osiguranja.  

Provjerite i druge mogućnosti financiranja

Studentske kredite u euru uz slične opće uvjete, ali po nešto višim kamatnim stopama u ponudi imaju i Hrvatska poštanska banka, Erste banka i Splitska banka.

Prije odluke o uzimanju bankarskog kredita nije na odmet provjeriti druge mogućnosti financiranja studija. Svakako pokušajte ishoditi stipendiju, a korisne informacije možete naći ovdje.

Prilikom dogovaranja kredita ispitajte i mogućnost potpore koju pružaju gradovi, županije i fakulteti u vidu pokrivanja dijela kamate.

Izvor: tportal

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.