Obrazovna putovnica olakšava život izbjeglicama

'Migracije, ili preseljavanje na strane lokacije nije samo ljudska osobina već je karakteristika svih živih bića. Selidbe omogućavaju pristup resursima, a u slučaju opasnosti spašavaju život. Stoga države i društva trebaju tražiti načine za uspješnu integraciju migranata na tržište radne snage i u biznis. Umjesto straha i ksenofobije u migracijama treba pronaći ekonomsku priliku i društveni izazov, a ne pretnju i zlo', poručio je profesor Goran Gumze, jedan od voditelja seminara na temu 'Migracija i integracija' – u organizaciji Sveučilišta Alma Mater Europaea.

Upravo obrazovanje, ističe on, predstavlja jedan od učinkovitijih alata integriranja stranaca u novo životno okruženje, a važno je i pitanje priznavanja njihovih ranije stečenih kvalifikacija u čemu im pomaže pilot-projekt europskih kvalifikacijskih putovnica za izbjeglice

'Put u uspješno i nekonfliktno društvo vodi kroz edukaciju, objašnjavanje, dijalog, upoznavanje, zapošljavanje i uspostavljanje pravde te dostojnog života za sve. Europa, ako je već uočila demografski problem i starenje populacije, trebala bi prvo strateški odlučiti u kojim ekonomskim sektorima će zapošljavati i kakav će joj profil radnika trebati, pa onda investirat u edukaciju takvih profila. Čovjek koji radi ima svoje dostojanstvo, lakše je primljen u nativno društvo, te nema vremena za generiranje nezadovoljstva ako mu naknada za rad omogućava dostojan život', smatra Gumze, voditelj međunarodnog ureda Sveučilišta Alma Mater Europaea.

Europska kvalifikacijska putovnica put u bržu integraciju migranata

No, izbjeglice bježeći od ratnih i drugih nasilnih situacija u svojim matičnim zemljama rijetko sa sobom imaju dokumentaciju kojom mogu dokazati kvalifikacije stečene prije dolaska u zemlje domaćina. Kako bi procijenio njihove vještine i stupanj obrazovanja u svrhu brže interacije u visoko obrazovanje i tržište rada, Odjel za obrazovanje Vijeća Europe pokrenuo je pilot-projekt izdavanja europskih kvalifikacijskih putovnica za izbjeglice (European Qualifications Passports for Refugees).

Uobičajeni proces priznavanja kvalifikacija je skup i dugotrajan jer sveučilišta svake europske zemlje imaju različite sustave prijema i vrednovanja akademskih titula pa izbjeglice često čekaju mjesecima ili čak godinama da obrazovne ustanove prepoznaju njihove kvalifikacije. No, inicijativa koju je Vijeće Europe pokrenulo u ožujku ove godine znatno ubrzava proces, budući da izbjeglice kvalifikacijsku putovnicu mogu dobiti za nekoliko dana nakon što prođu potrebna testiranja. Takve putovnice neće dovesti do neposrednog ulaska na sveučilišta, ali izbjeglicama daju jasan prikaz njihove akademske povijesti.

Kako se dobiva i koji je rok trajanja kvalifikacijske putovnice?

Postupak priznavanja obrazovnog stupnja temelji se na upitniku koji se šalje sudionicima postupka i strukturiranom intervjuu uz svu dostupnu dokumentaciju. Za uspješne kandidate izdani dokument vrijedi pet godina i namijenjen je primjeni u svim europskim državama koje mogu pristupiti informacijama putem elektroničke baze podataka talijanskog nacionalnog informativnog centra CIMEA, koji ima središnju ulogu u europskoj mreži kvalifikacijskih centara.

Putovnica sadrži informacije o pozadini visokog obrazovanja (stupnju izobrazbe i svake dodatne završene akademske godine), radnom iskustvu i poznavanju jezika izbjeglica na standardiziran način. Metodologiju koja se koristi za određivanje kvalifikacijske razine kandidata razvilo je stručno tijelo pod norveškim Ministarstvom obrazovanja - NOKUT i nacionalnom agencijom Velike Britanije za priznavanje međunarodnih kvalifikacija - NARIC.

Poticanje akademske mobilnosti, priznavanje visokoškolskih kvalifikacija i cjeloživotno učenje

Metodologija je već testirana u Norveškoj, Velikoj Britaniji i Italiji dok je koncept kvalifikacijske putovnice sada poznat u većini zemalja ENIC-NARIC mreže, čiji je cilj poticanje akademske mobilnosti na području Europe te priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija. Do kraja 2017. godine testirat će se u Francuskoj i Armeniji, a tijekom druge faze pilot-projekta u 2018. godini preuzet će ju i niz drugih zemalja.

Prvih 14 putovnica izdane su u Ateni u ožujku 2017. a preostalih 40 u lipnju. Jedna evaluacija, odnosno testiranje u formi intervjua održat će se u rujnu 2017. Putovnice trebaju poslužiti kao početna točka u planiranju aktivnosti integracije, uključujući programe za daljnje studiranje i rad. Međutim, ona još uvijek ne jamči ulazak na sveučilište ili radno mjesto budući da ne predstavlja formalno priznanje akademske ili stručne titule.

Fleksibilnost u obrazovnom sustavu i njegova orijentiranost prema tržištu rada prepoznati su i u Lisabonskoj strategiji Europske unije. Naime, države članice EU-a obvezale su se u okviru Lisabonske strategije do 2020. godine podržati uvođenje procesa učenja koje omogućuju razvoj novih vještina i ključnih kompetencija u području cjeloživotnog obrazovanja. Ključne kompetencije su neovisne jedna o drugoj, ali svaka bi trebala unaprijediti razvoj osnovnih sposobnosti, poput kritičkog mišljenja, kreativnosti, inicijative, rješavanja problema, procjene rizika, donošenja odluka i konstruktivnog upravljanja osjećajima.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.