Fakultet ili posao nakon srednje?

Jedna od najtežih životnih odluka prilikom usmjeravanja i razvoja karijere maturantima i njihovim roditeljima zasigurno je ta hoće li se zaposliti i hoće li im to stečeno zanimanje biti dovoljno u karijeri tijekom života. 

U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata mnoge tvornice trebale su radnu snagu. Tako su zapošljavali i obučavali maturante za rutinske poslove, uglavnom u proizvodnim procesima.

Jesu li i danas tražena takva zanimanja na tržištu rada?

Tehnološki napredak, brzina življenja i globalizacija su u posljednja dva desetljeća u potpunosti promijenila scenarij na tržištu rada. Poslodavci moraju brzo djelovati na promjene, boriti se sa konkurencijom i malim maržama, mijenjati broj i strukturu zaposlenika kako bi se najbolje uklopili u nemilosrdno tržište današnjice. Konstantna edukacija i specijalizacija je jedina opcija koja stvara prednost u odnosu na konkurenciju. Primjerice, poslove u zdravstvu i IT-u mogu preuzeti samo oni koji su školovani u tom sektoru.

U „moru“ jednakih zanimanja najbolje plaćena i najviše tražena su fakultetska zanimanja doktora, farmaceuta, fizioterapeuta, IT inženjera, što je naravno i logično jer put do titule i zvanja iziskuje velik broj godina odricanja, žrtvovanja i financijskih izdataka, a uspješnih je u konačnici malo!

Ankete pokazuju da prosječni Europljanin promijeni zanimanje oko 7 puta u svojoj karijeri. Nekada se radi o maloj promjeni unutar struke, no ponekad i o potpuno novom poslu u kojem se kreće od nule. Navedena činjenica znatno povećava mogućnost zapošljavanja već školovane osobe u struci jer poslodavci traže kandidate s unaprijed razvijenim vještinama i kvalifikacijama koji odgovaraju zahtjevima posla i struke.

Obrazovanje otvara nove vidike i stvara prilike za boljim zapošljavanjem i razvojem karijere. Osobe sa završenim fakultetima imaju bolji faktor stabilnosti u karijeri. No činjenica je da svaka osoba koje se odluči na fakultetsko obrazovanje ulaže u svoj osobni razvoj najmanje 5 godina života, 5 godina kasnije započinje radni staž i kroz tih 5 godina potroši znatnu količinu novca, koju bi da nije odabrao taj put mogao u suprotnom zarađivati.

Tako prekvalifikacija za zdravstvena zanimanja traje otprilike 15 mjeseci, a nastava je organizirana u poslijepodnevnim satima, tako da polaznici mogu istovremeno biti i zaposleni i pohađati nastavu. Cijena ukupne prekvalifikacije često iznosi manje od polovice troška nekih fakulteta samo za prvu godinu, a uspješnost završetka za ozbiljne polaznike je skoro apsolutna.

Preporučujemo vam odabir dobrog smjera (traženih i modernih zanimanja) i kvalitetnog fakulteta. ”Investicija u znanje isplaćuje najbolje kamate.” – B. Franklin

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.