Sutra počinje Sajam stipendija i visokog obrazovanja

Sajam stipendija i visokog obrazovanja u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja je jedinstven i nezaobilazan događaj od nacionalnog značaja na kojemu se predstavljaju stipendije, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu.

O sajmu

Na Sajmu će se predstaviti stipendije i drugi oblici financijske potpore, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ono što čini Sajam stipendija i visokog obrazovanja jedinstvenim njegova je duga tradicija te poseban naglasak na promociji stipendija putem kojih doprinosi širenju pristupa visokom obrazovanjuInstitut za razvoj obrazovanja (IRO) kao organizator Sajma zalaže se za pravedno i dostupno visoko obrazovanje kroz osiguravanje jednakih mogućnosti u obrazovanju svima u skladu sa sposobnostima te je u svom radu posebno usmjeren na podzastupljene i ranjive društvene skupine u ostvarivanju njihovih obrazovnih ciljeva. Upravo s tim ciljem pokrenut je i Sajam  stipendija i visokog obrazovanja, kao jedinstven nacionalni događaj neprofitnog karaktera.

Važnost ovogodišnjeg sajma

Na ovogodišnjem Sajmu bit će predstavljeno ukupno više od 14.000 dostupnih stipendija za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu koje dodjeljuju različite institucije. Na Sajmu će svoje stipendije i programe stipendiranja predstaviti i izlagači poput veleposlanstva i inozemnih kulturnih centara, nevladinih udruga, zaklada i tvrtki. Sudjelovat će više od 60 izlagača iz Hrvatske i čak 13 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije: Austrija, SAD, Njemačka, Francuska, Japan, Kanada, Italija, Norveška, Danska, Nizozemska, Slovenija, Švicarska te Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske. 

Najveći broj stipendija, njih čak 7.600, odnosi se na novi program stipendiranja za STEM-studije te na stipendije koje se dodjeljuju na temelju socio-ekonomskih obilježja studenata - obje vrste stipendija dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO).

Predstavljanje važne panel diskusije

Paralelno sa izlagačkim dijelom Sajma, održava se i bogat popratni program.

Središnji dio programa posvećen je panel diskusiji o dvije najtraženije vrste stipendija u Hrvatskoj – stipendije za STEM-studije te stipendije na temelju socio-ekonomskih obilježja studenata. 

U sklopu popratnog programa Sajma, MZO će održati panel diskusiju "Predstavljamo novih 7.600 socio-ekonomskih i STEM stipendija za studij u Hrvatskoj" koja će se održati 17. listopada od 11.30 do 12.30 sati.

Panel diskusija će ponuditi odgovore na slijedeće pitanja: 

  • Kako će nove stipendije koje dodjeljuje MZO doprinijeti povećanju dostupnosti visokog obrazovanja, unaprjeđenju socijalne dimenzije visokog obrazovanja, povećanju završnosti u visokom obrazovanju u Hrvatskoj?
  • Kako socio-ekonomske i STEM-stipendije utječu na gospodarski razvoj u Hrvatskoj? 
  • Koji su uvjeti natječaja za nove stipendije MZO-a?

Kome je namijenjen?

Sajam je namijenjen svim zainteresiranima za stipendije i druge oblike financijske potpore, a posebno srednjoškolcima koji se pripremaju za studij, studentima svih razina studija te mladim profesionalcima zainteresiranim za ostvarivanje obrazovnih ciljeva u Hrvatskoj i inozemstvu.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.