Videoigre postaju sport na zagrebačkim fakultetima

Esport i formalno stiže na Sveučilište u Zagrebu. Iako tu postoji već dugi niz godina, studenti će sada dobiti priliku natjecati se u službenoj ligi. Ovakav projekt jedan je od ključnih poteza za razvoj esporta u Hrvatskoj, kao i za podizanje svijesti o istom. Neke od najboljih uzdanica domaćeg esporta nastajale su upravo u skučenim sobama studentskih domova, a sada će se moći natjecati sa svojim kolegama u za to posebno opremljenom prostoru, piše Index.

Zagrebačko sveučilišno eSports prvenstvo bit će organizirano u suradnji Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Zagrebu, Zagrebačkog sveučilišnog športskog saveza te tvrtke UVI eSports d.o.o. U ligi će moći sudjelovati svi studenti čija visoka učilišta djeluju na području Zagreba i Zagrebačke županije, redovni i izvanredni, koji će predstavljati svoje obrazovne ustanove. Svaka ustanova može prijaviti jedan tim za svaku igru, a natjecatelji se mogu natjecati u više igara. Izdanje za akademsku godinu 2017/2018 neće imati potkategoriju koja će dijeliti studente po spolu, već će se svi natjecati u istoj kategoriji, bez obzira na spol. Osim kao natjecatelji, svi zainteresirani studenti, ali i učenici, moći će sudjelovati i u organizaciji samog natjecanja kako bi stjecali dodatna znanja i iskustvo za potencijalni rad u esportu ili industriji videoigara. 
 
Prijave traju do 15. studenog
 
Studenti će se na natjecanje moći prijaviti do 15. studenog. Proces prijave je isti kao i za svako drugo natjecanje Sveučilišne lige, putem nadležnih osoba na njihovoj obrazovnoj ustanovi. Nadležne osobe prijavu potom prosljeđuju organizatorima natjecanja. Svi prijavljeni igrači dobit će pristupne podatke i identifikacijsku karticu koju će koristiti za natjecanja.
 
Sve će se igrati u SC-u
 
Kako bi svi natjecatelji igrali u jednakim uvjetima, svi mečevi će se igrati na prvom katu Studentskog centra u Zagrebu, iznad studentskog restorana, na adresi Savska cesta 25. Sve igre igrat će se na računalima. Osim za natjecanja, posebno opremljen prostor studenti će moći koristiti i za vježbu i trening, a detalji za rezervaciju termina bit će dostupni voditeljima i prijavljenim igračima. Natjecanje će se održavati vikendom, subotom i nedjeljom, a raspored će biti objavljen naknadno, kao i sam format natjecanja. Prvenstvo će se sastojati od četiri kategorije, tri timske i jedne pojedinačne. U League of Legendsu i CS:GO-u natjecat će se timovi s pet igrača, PES 2018 igrat će se u parovima, a Hearthstone pojedinačno.

Za prvu godinu natjecanja zasad nisu predviđene materijalne nagrade već će najboljim ekipama biti uručeni pehari i medalje. 

Studenti, skidajte se s javnih servera, okupite ekipu i prijavite se. Za sva dodatna pitanja o samom natjecanju možete se javiti nadležnim osobama na svojim ustanovama ili studentskim udrugama koje sudjeluju u organizaciji. 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.