Ulaganja u turizam rastu, ulažete li i vi u podizanje kompetencija svojih djelatnika?

Ministar turizma, Gari Cappeli, naglasio je kako se u 2018. godini očekuje 15 posto više investicija u hrvatski turizam u odnosu na prošlu godinu. Hrvatska postaje sve bitnija turistička destinacija, a time i sve privlačnija za ulaganja. Osim kvalitetnog smještaja i sadržaja,  stvaranje dobrog odnosa s gostima presudno je za njihov povratak i preporuku, stoga je ulaganje u podizanje kompetencija djelatnika u ovom sektoru neophodno.  

Turistička ponuda postaje sve bogatija i raznolikija, povećava se konkurencija svima koji se bave ovom djelatnošću. Za sve one koji rade u turizmu (kao hotelski menadžeri, djelatnici na recepciji, u wellnessu, restoranu, turistički animatori, privatni iznajmjivači i sl.) i žele biti prepoznatljivi po svojoj uslužnosti te pridobiti i zadržati goste, nephodna je profesionalnost i izrazito razvijene ¨meke vještine¨. Kvaliteta komunikacije i odnos koji stvorite s gostom može biti Vaša glavna prednost.

Iz vlastitog iskustva koje imate kao gost možete se sjetiti što Vam je najviše ostalo u sjećanju vezano uz npr. pojedini hotel u kojem ste boravili. Često nije stvar u tome je li nam svaka želja bila odmah ispunjena, nego osjećaj da je osoblje bilo ugodno i pristupačno te nam pomoglo u traženju više načina na koje bismo nešto mogli riješiti, da smo stekli dojam da su dobronamjerni i imaju želju da nam učine boravak što ljepšim. Da su nam bili partneri u stvaranju nezaboravnog doživljaja.

Rad s gostima i ljudima općenito zna biti izrazito zahtjevan i često nailazimo na izazove u nastojanju da ispunimo potrebe gosta da se osjeća ugodno, sigurno, da mu pružimo informaciju vezanu uz sadržaj ili gastro ponudu koja će mu obogatiti boravak itd. Kako bismo to mogli, uz poznavanje različitih informacija, izrazito su važne komunikacijske vještine i poslovni bonton, umijeće osluškivanja, rješavanja i predviđanja problema gostiju te vještine upravljanje svojim i tuđim emocijama, a osobito učinkovitog rješavanja konflikata i motiviranja drugih kolega u timu.

Zadovoljstvo gostiju, kao i opstanak poslovanja, je odgovornost svih djelatnika koji trebaju djelovati u skladu s organizacijskom strategijom i vrijednostima. Ono što je bitno jest znaju li svi djelatnici što se od njih očekuje i imaju li, i koliko, slobode u tome da mogu samostalno donositi odluke koje će Vas učiniti još poželjnijima ili se za svaku akciju moraju konzultirati s nadređenim, što produžuje vrijeme čekanja gosta.

Kako ne biste imali vrlo različite dojmove o Vašoj usluzi ovisno o tome koji djelatnik se našao u kojoj smjeni, nužno je standardizirati uslugu kroz edukaciju djelatnika i kroz upravljanje očekivanjima gostiju. Kvalitetno obrazovanje i razmjena informacija preduvjet su stvaranju kompetentnih djelatnika, stoga je nužno uložiti u edukacije. Njihova svrha je višestruka: sustavno stjecanje novih znanja i vještina, međusobno dijeljenje znanja kojima će se podići kompetencije djelatnika i spriječiti dolazak u potencijalno neugodne situacije s gostima,  povećanje doživljaja povezanosti djelatnika te kasnije uspješne suradnje kroz grupne radionice.

Stalni napredak može se ostvariti jedino putem kontinuiranog „brušenja“ vještina te  podsjećanja djelatnika na to koliko su važni i koliko doprinose jačanju turizma. Prihvatite izazov: svakom godinom budite sve bolji te nam se pridružite se na Edukacijama za djelatnike i menadžere u turizmu.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.