Visoki IQ povezan je s psihičkim poremećajima?

Svake godine imamo prilike pročitati barem jedno istraživanje koje je vezano za proučavanje inteligencije i IQ-a. Tako smo saznali da osobe s velikim koeficijentom inteligencije više psuju, imaju problema s ustajanjem ujutro te su ponekad usamljeni, a sada su stigli rezultati novog istraživanja koje visoki IQ povezuje s psihičkim poremećajima.

Na stranici ScienceDirect ovog je mjeseca objavljeno istraživanje koje pokazuje da osobe s visokim IQ-om imaju veće šanse oboljeti od depresije, tjeskobe, ADHD-a te autizma. Osim toga, istraživanje pokazuje da postoji mogućnost da osobama s iznadprosječnom inteligencijom visoki IQ može biti "poguban" za psihičko zdravlje.

Definicija inteligencije kaže da je ona sposobnost samostalnog otkrivanja znanja u svijetu punom nesigurnosti i mogućnosti, a inteligentne osobe probleme rješavaju u svrhu vlastitog napretka i opstanka. Natprosječno inteligentna osoba ima još naglašenije sposobnosti rješavanja problema pa to može odvesti u samoostvarenje ili stvoriti psihičke poremećaje.

Istraživanje je obuhvatilo 3 715 članova američke Mense od čega 2213 muškaraca (60%) i 1472 žena (40%). Mjera kontrole prilikom ovog istraživanja bili su nacionalni dijagnostički podaci koji su prikupljeni u istim uvjetima. Premda bi istraživanje na nacionalnoj razini dalo veći broj rezultata nego sada, istraživači kažu da su podatke prikupljali na članovima Mense zbog njihove visoke inteligencije. Novi podaci uspoređeni su s podacima Mense iz 2015. godinekako bi se otkrila dijagnoza povezana s određenim psihičkim poremećajima u odnosu na prosjek nacije.

Rezultati istraživanja pokazali su da je primjerice poremećaj ponašanja u prosjeku nacije 9,5%, a kod natprosječno inteligentne osobe postotak je 26,8. U nacionalnom prosjeku anksioznostje 10,9%, a kod natprosječno inteligentnih je 20. ADHD je u nacionalnom prosjeku 4,1% a kod natprosječno inteligentnih osoba 7,4%. Autizam kod nacionalnog prosjeka iznosi 1%, a kod natprosječno inteligentnih 1,2%. Kada je riječ o depresiji i prosjeku nacije tu je 6,7%, a kod natprosječno inteligentnih 25,8 %.

anksioznost u ovom istraživanju spada opća tjeskoba, socijalna anksioznost te opsesivno-kompulzivni poremećaj. K tome, studija je pokazala da visoki IQ može potencijalno biti povezan s rizikom obolijevanja od autoimunih bolesti. Neke od spomenutih bolesti su lupus, Kronova bolest, dijabetes tip 1, multipla skleroza.

Izvor: MojFaks

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.